„Există o frumoasă similitudine de structură între relația Artă – Design și dubla spirală din ADN-ul nostru. O evoluție paradoxală, desfășurată în paralel și în interdependență în același timp. O dinamică de sinteză, în care vedem elemente ce vin în contact, se combină, se unesc prin punți și formează astfel structuri noi, complexe. Este etapa de asamblare sau momentul de Fuziune. Urmează apoi un proces de dispersie, când elementele se depărtează, având parcă nevoie de un recul pentru a analiza rezultatul sau nou creata imagine de ansamblu. Este etapa de Difuzie, un flux de particule, o amestecare treptată, omogenizare, iar apoi, trecerea la un alt nivel. Mediul creativității și al ideilor, evident fluid, este și mediul de dezvoltare al designului, unde, exact ca într-un amestec chimic, legăturile se fac și se desfac prin afinități sau schimburi de valori energetice între părți.”
Gabriel-Decebal Cojoc
În ideea de a pune la îndemâna publicului larg o informație densă și structurată despre acest domeniu destul de recent în România, dosarul despre design își propune să schițeze istoria în țara noastră a acestei profesii aflate la intersecția tehnologiei cu arta și cu producția de masă, dar și să traseze vectorii de inovație și creativitate ai noii generații de tineri creatori de design. Nu în ultimul rând, dosarul documentează aniversarea a 50 de ani de la înființarea secției de design la Universitatea de arte din București, comentează expoziția retrospectivă organizată cu acest prilej la MNAR, și omagiază câteva figuri importante ale acestei zone precum Paul Bortnovschi, Norocel Constantinescu, Ion Bițan și Vladimir Șetran, Alexandru Călinescu-Arghira, Marcel Klamer, Radu Teodorescu ș.a.
Coordonat de Gabriel-Decebal Cojoc, membru în Consiliul Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România, și elaborat împreună cu Universitatea Națională de Arte din București, dosarul conține nume valoroase de colaboratori: Ioana Sanda Avram, Andrei Borțun, Mirela Duculescu, Cristina Sabău, Dieter Penteliuc-Cotoșman, Simona Stanciu, Radu Comșa, Carla Szabo, Mihnea Ghilduș, Simina Filat, Bianca Georgescu, Cristian Samfira, Maria Meleca, Monica Crânganu, Valentina Buzămurgă ș.a.
POSTAT DE
Marina Oprea
Marina Oprea (n.1989) locuiește și lucrează în București și este în prezent editoarea ediției online a Revistei ARTA. A absolvit Universitatea Națională de Arte București, secția de fotogr...
marinaoprea.com