De

Să nu pui niciodată la pămînt un român

Daniel Djamo (n. 1987, trăiește și activează în București) este un artist și regizor de film interesat de narațiuni personale și colective. Combină filmul cu arta video, și instalația cu fotografia, pentru a evoca trecutul și a sublinia prezentul.

Djamo a stat în Viena timp de trei luni în cadrul rezidenței AIR și a avut diferite ocazii de a-și prezenta public proiectele. Împreună cu Carmen Bendovski, am organizat o prezentare la Concordia Platz și Schleifmühlgasse 12-14, iar Bendovsky a propus o conferință cu Djamo și Varujan Vosganian la Centrul Cultural Armenian.

La Schleifmühlgasse 12-14, artistul a prezentat 4 filme – Storm Is Coming, Birds, Cleaning the Flag and One Euro Day – parte din instalația realizată pentru galeria Anca Poterașu din București cu ocazia Vienna Fair. Proiectul, intitulat Rutland, este despre imigranții români în Germania. Djamo e un artist critic, și în lucrările de film și performance realizate încearcă să se disocieze cu o atitudine obiectivă de cercetarea sa, să meargă fără frică direct la țintă. Un nomad care alege să nu se preocupe de propria condiție materială și care i-a urmărit pe emigranții români prin Europa cu gîndul de a arăta modurile alternative în care se trăiște in Vestul strălucitor. Îi încurajează pe oameni să fie atenți la poziția angajaților fantomă – în sensul cel mai bun al termenului – și a personajelor dubioase, care trăiesc din pariuri, înșelăciuni, prostituție și furt. În felul acesta, Djamo poate să arate cu degetul standardele morale duble ale societății occidentale și imposibilitatea de a crea o Europă unită în aceste condiții.

Un fapt interesant este că directorul colecției Ludwig din Köln, Kasper König, a cumpărat această instalație pentru muzeul său. König este cunoscut pentru alegerile sale responsabile și curajoase, iar gestul lui mă face să cred că ar trebui să fie un model pentru instituțiile de stat în general.

 

Never glue a bird to the ground…
Daniel Djamo
Prezentare la Schleifmühlgasse 12-14 & Vienna Art Fair cu galeria Anca Poterașu

POSTAT DE

Denise Parizek

Denise este istoric de artă și curator activ în Viena. Este directoarea galeriei Schleifmuehlgasse 12-14, unde realizează de peste 5 ani proiecte cu artiști internaționali....

12-14.org

Comentariile sunt închise.